Vandreture i Vejen/Askov
Tag på en fire kilometer lang gåtur i Vejen og Askov med masser af kulturhistorie. Ruterne starter ved træningspavillonerne, hvor du kan træne styrke, balance og koordination.
1. Gravstedet i Vejen Skov
Den 19. september 1944 blev det danske politi arresteret af den tyske besættelsesmagt. Kun 1960 betjente ud af en styrke på 10.000 mænd blev taget af tyskerne; resten gik under jorden. Enkelte betjente blev elever på Askov Højskole under falsk navn. Her tilsluttede de sig modstandsbevægelsen.
Den 16. april 1945 cyklede tre betjente fra Askov mod Andst. De skulle sabotere jernbanestrækningen mellem Lunderskov og Vejen. I vejkrydset ved Skodborghus mødte de en tysk patrulje, og det kom til ildkamp. To betjente blev skudt; den tredje blev arresteret.
Ligene blev bragt til Vejen, hvor kommandanten fik ordre til at begrave dem et ukendt sted. Han bad præsten i Askov om at udpege et passende sted. Valget faldt på Vejen Skov.
Efter befrielsen blev gravstedet indviet som gravplads, og det er i dag registreret som et bevaringsværdigt gravminde.
2. De levende hegn
I 1987 blev 4,7 kilometer egehegn mellem Askov og Vejen fredet. De markerer de tidligere indhegnede havgårde mellem Vejen og Askov. Ordet havgård går tilbage til oldnordisk ”Haghi” og anvendes om indhegnede græsgange eller marker.
Læs mere på skiltet om havgårde og se, hvor de fredede skeldiger og hegn ligger. Gå eventuelt en tur rundt og find de bevarede skeldiger og hegn.
3. Askov Kirke
Askov Kirke er opført i år 1900 som valgmenighedskirke med Rolf Schroeder (1872-1948) som arkitekt. Kirken er en treskibet basilika i tidens stilart historicisme. Valgmenigheden blev nedlagt i 1972, og kirken blev filialkirke til Malt Kirke. I 1986 blev den sognekirke i det nyoprettede Askov Sogn.
Kirken og kirkegården er et besøg værd. På kirkegården ligger en række af højskolens folk begravet. Sytten gravsten er udført af billedhugger Niels Hansen Jacobsen, Vejen.
4. Askov Højskole
Efter nederlaget i 1864 flyttede lærerne på Rødding Højskole skolen til Askov, hvor de lejede et lille hus ved Askov Dam. Skolen voksede sig hurtigt større, og snart blev Askov Højskole flagskibet i den danske højskolebevægelse. Skolens bygningsmasse har været under stadig forandring.
På turen gennem højskolen passerer man først en række elevbygninger fra 1950’erne. Ved den store plæne ligger først på venstre hånd Lille Veum (1899), efterfulgt på højre hånd af Veum (1899) og Lindegården (1888).
Foredragssalen (1905) og Hvide Hus (1898) er begge tegnet af arkitekt Rolf Schroeder. Sidst i rækken af huse ligger Biblioteket (1935), tegnet af arkitekt Jep Fink.
5. Askov Forsøgsstation
Siden 1885 er der blevet gennemført gødningsforsøg på Askov Forsøgsstation. I de første år blev de udført med statsstøtte i privat regi, men i 1893 oprettedes Askov Forsøgsstation med Frederik Hansen som bestyrer. Forsøgsstationen er i dag en del af Århus Universitet.
Gødningsforsøgene er blevet gennemført kontinuerligt i mere end 100 år, hvilket globalt set gør Askov Forsøgsstation unik. Mindestenen foran Forsøgsstationen er hugget af Niels Hansen Jacobsen.
På VisitVejens app kan du finde en byvandring i Askov med flere historier. Find app’en hos App Store eller Google Play.
Charlotte Thomsen
Skole, Kultur & Fritid
Ring til os
Bemærk
Når du sender Digital Post til os, bliver du bedt om at bruge MitID. På den måde bliver beskeden sendt sikkert, og du kan skrive dine personlige oplysninger, f.eks. dit CPR-nummer.Ophavsretten tilhører Vejen Kommune.
Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.