Skip til hoved indholdet

Holme Å og Kyst til Kyst Stien

Ved Holme Å oplever du et naturligt slynget vandløb - hvilket er en sjældenhed i Danmark. Ådalen er fredet, og åen løber gennem smukke omgivelser med enge, moser, heder og store plantager, der blev
skabt af velhavende folk fra København.

Her kommer du tæt på naturen og langt væk fra trafik, stress og jag. Du kan besøge Holme Å via Kyst til Kyst Stien, som går fra Blåvands Huk til Vejle. Turen er samlet på cirka 130 kilometer.

Du kan overnatte på primitive lejrpladser med bålplads, vand og simple toiletter flere steder langs ruten. Parkeringspladser tæt på ruten gør det også muligt at gå mindre strækninger. En stor del af ruten følger Holme Å, der udgør den nordlige kommunegrænse. Tag børnene med og få en unik naturoplevelse i Danmark.

Et andet godt startsted er Høllund Bro nord for Okslund.

Se hele folderen 'Naturperler i Vejen Kommune'

Hovborg Naturudstilling

Lige vest for Hovborg ligger et lille hus med en udstilling om egnen omkring Hovborg. Udstillingen fortæller historier fra området - fra gletchere til agerland og fra hosekræmmere til Dalgas - og til de nuværende beboere i Hovborg.

Sporene ved Hovborg

I Hovborg kan du også tage en rundtur på Sporene ved Hovborg, der fører dig gennem Holme Å-dalen og Hovborg Plantage. Se mere på www.spor.dk.

Bæveren

I 1999 blev 18 bævere sat ud i Klosterheden sydøst for Lemvig. Man mener, at det er nogle af de bævere herfra, der nu har bredt sig til Holme Å, hvor den første gang blev registreret i 2012. Tæt på Høllund bro har den fældet træer, bygget bæverbo og dæmninger. Bæveren kræver adgang til vand året rundt. Den lever ved større og mindre vandløb, søer, vandhuller og tørvegrave.

Oplev landskabet fra kyst til kyst

Når du går på stien mellem Jyllands øst- og vestkyst, vil du opleve store forskelle i landskabet. Ved sidste istid, Weichsel-istiden for omkring 16.000 år siden, nåede kanten af iskappen til et sted mellem Hovborg og Bække.

Den tunge ismasse rykkede frem og tilbage og skabte mod øst kuperede landskaber som Vejle Ådal. Mod vest skar smeltevandet brede og flade ådale ud mellem bakkeøerne fra Saale-istiden, der ligger omkring 140.000 år tilbage.

Læs mere på Kyst til Kyst Stiens egen hjemmeside www.kyst-kyststien.dk

Se to flotte udsendelser om oplevelser langs Kyst til Kyst Stien herunder.

Holme Å og Kyst til Kyst Stien

  • Parkering ved Naturudstillingen, Baldersbækvej 21A, 6682 Hovborg
  • Et andet godt startsted er Høllund Bro nord for Okslund
  • Hele Kyst til Kyst Stien er 130 kilometer lang
  • Sporene ved Hovborg finder du på www.spor.dk
  • Se mere om Kyst til Kyst Stien på www.kyst-kyststien.dk

Links

Se hele folderen 'Naturperler i Vejen Kommune'
Læs om Kyst til Kyst Stien på www.kyst-kyststien.dk
Video om Hovborg Kro
Video om bæveren ved Holme Å
Tv-program om Kyst til Kyst Stien afsnit 1 af 2
Tv-program om Kyst til Kyst Stien afsnit 2 af 2
Læs om Sporene ved Hovborg på www.spor.dk

Charlotte Thomsen

Skole, Kultur & Fritid

Ring til os

Bemærk

Når du sender Digital Post til os, bliver du bedt om at bruge MitID. På den måde bliver beskeden sendt sikkert, og du kan skrive dine personlige oplysninger, f.eks. dit CPR-nummer.

Denne side er printet den 16-07-2024 01.46

Ophavsretten tilhører Vejen Kommune.

Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.

Vejen Kommune
Rådhuspassagen 3
6600 Vejen

Telefon: +45 79 96 50 00

Links