Skip til hoved indholdet

Klelund Dyrehave

I Klelund Dyrehave er der kronvildt, vildsvin og store heder foruden et udkigstårn og en fin legeplads. Bemærk, at Klelund Dyrehave er delvist afspærret i forsommer og sommer på på grund af ynglende ulve.

Fra Holme Å og Kyst til Kyst Stien kan du tage en afstikker ind i Klelund Plantage, der rummer Danmarks største dyrehave på 1400 hektar.

Dyrehaven rummer primært krondyr, men i 2016 blev også vildsvin sat ud. I 2020 kom der ulve tilvandrende. I ulvenes yngleperiode (april-august) kan dele af dyrehaven være lukket. Målet er at bruge dyrene til at skabe en vild og varieret natur til gavn for den biologiske mangfoldighed.

Du kan køre til den offentlige parkeringsplads på Agerbækvej. Her er bygget et stort udsigtstårn, hvor du kan nyde udsigten over de store heder. Her står også mindestenen for et britisk fly, der faldt ned her den 26. februar 1944.

Krondyr

Krondyr er Danmarks største vildtlevende dyr med en højde på 100-150 centimeter. Det meste af året færdes kønnene adskilt i grupper (også kaldet rudler) bestående af hinder og kalve og deciderede hjorterudler kun med hanner.

Kun i brunstperioden i september ses voksne dyr af begge køn sammen. I denne periode holder hanner harem. Hunnerne lokkes til ved, at hannerne brøler for at bevidne deres styrke over for rivalerne. Større hjorte brøler ofte dybere og hyppigere end mindre hjorte. 

Trehornet skarnbasse – naturens skraldemand

Som navnet hentyder til, lever skarnbasser af ”skarn”, altså gødning. Det er således en meget nyttig bille, der sammen med regnorme og svampe sørger for at nedbryde gødning fra hjorte, harer, får og køer.

Den trehornede skarnbasse er cirka to centimeter lang og lever på heder med et dybt sandlag. Her graver den dybe ynglegange i sandet, og det opgravede sand ligger som små muldvarpeskud på overfladen. 

Hannen har tre horn på skjoldet, som den bruger til at kæmpe med mod andre hanner. Billen er sjælden og ses i kommunen kun på hederne i Klelund Dyrehave i vinterhalvåret. 

Faciliteter

Der er legeplads, bord-/bænkesæt og udsigtstårn ved parkeringspladsen. Af hensyn til vildsvinene skal madpakker spises i indhegningen ved legepladsen. Grisene må ikke fodres.

Skoven er privat, men du må færdes på veje og stier fra klokken 6 til solnedgang.

Tag på cykeltur i Klelund

Vejen Kommunes Cykelrute 13: Hovborg vest går gennem Klelund Dyrehave. 

Klelund Dyrehave

  • Parkering ved Agerbækvej 8, 6682 Hovborg
  • Læs mere om Klelund Dyrehave på Læs mere om Klelund Dyrehave
  • Der er legeplads, bord-/bænkesæt og udsigtstårn
  • I ulvenes yngleperiode (april-august) kan dele af dyrehaven være lukket


Foto: Fotoklubben ISO6600

Links

Se hele folderen 'Naturperler i Vejen Kommune'
Læs mere på www.klelund.dk

Charlotte Thomsen

Skole, Kultur & Fritid

Ring til os

Bemærk

Når du sender Digital Post til os, bliver du bedt om at bruge MitID. På den måde bliver beskeden sendt sikkert, og du kan skrive dine personlige oplysninger, f.eks. dit CPR-nummer.

Denne side er printet den 15-07-2024 23.29

Ophavsretten tilhører Vejen Kommune.

Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.

Vejen Kommune
Rådhuspassagen 3
6600 Vejen

Telefon: +45 79 96 50 00

Links