Leg og bynatur (blå rute)

Rutens tema

En rundtur til parker og legepladser, hvor leg, bevægelse og frisk luft kan kombineres. Undervejs møder du både motionsredskaber, bålhytter, siddepladser, stille skovområder og livlige legepladser. Du er velkommen på skolernes legepladser uden for institutionernes åbningstid.

I Troldeparken finder du trolde fra Birgith Bjerres bøger. Du kan finde mere om Birgith Bjerre og se hendes bøger på Vejen Kunstmuseum. Her kan du også lære mere om Pippis tegner Ingrid Vang Nyman, som har inspireret en af legepladserne, som står færdig ved udgangen af 2016.

Østerbyskolens legeplads
Troldeparken
Nymans Have
Gormsvej - leg og motion
Skov ved Hvedevænget
Grønvangsskolens legeplads

Kort over den blå Kløverstirute i Vejen
Blå Kløversti i Vejen - rutekort

Østerbyskolens legeplads

Ved Østerbyskolen findes en stor legeplads ved både skole og SFO. På legepladserne findes gynger, klatreborg og balanceredskaber. Ved Østerbyskolens hovedindgang findes et stort asfaltareal til rulleskøjter med mere samt en skulptur med fugle og huse af Tine Hecht-Pedersen. Du er velkommen på skolernes legepladser uden for institutionernes åbningstid.

Troldeparken

I Troldeparken kan du møde den trehovedede trold og andre trolde fra Birgith Bjerres historier. Der findes en eventyrlig legeplads mellem træerne med småbørnsområde, svævebane, vippe-gynge og klatreleg. I parken er også store græsplæner, toilet, siddepavillon og bålhytte. Tæt ved legeområdet findes 'De syngende Sten' med figursten, følesten, musiksten og klatresten. Blandt stenene kan du finde elefanten, skildpadden, hesten, den åbne bog og et kvindeansigt i profil. Stenene er samlet af Alfred Thomsen, der etablerede virksomheden Epoke i Askov og opstillet med hjælp fra Elisabeth og Alfred Thomsens Fond. I Troldeparkens sydøstlige del findes et skovområde langs Vejen Bæk, hvor der er observeret isfugle. Du kan følge stien langs Vejen Bæk helt ud til Industrivej Syd.

Til top

Nymans Have

I Nymans Have finder du Villa Villekulla, den plettede hest, balancebane med mere. I haven er der plads til både leg og ophold for børn og voksne. Haven passes i samarbejde med beboerne i kvarteret omkring Grønhøjgade. Du må gerne smage på bær og frugter i haven, men husk at der skal være lidt til alle. Pippis rødhårede og stridbare tegner Ingrid Vang Nyman (1916-1959) boede en del af sin barndom i Vejen og ligger begravet på Vejen Kirkegård. I dag er retten til Ingrid Vang Nymans tegninger købt af Saltkråkan, som ejes af Astrid Lindgrens efterkommere, men en del af Nymans arbejder kan ses på Vejen Kunstmuseum. 2016 var 100-året for Ingrid Vang Nymans fødsel, og hun blev æret med blandt andet et selvportræt støbt i bronze opstillet på Banegårdspladsen ved siden af hendes farfar Johannes Lauridsen.

Til top

Gormsvej - leg og motion

I det grønne område mellem Hvedevænget og Gormsvej kan du brænde energi af på en tarzanbane med to forskellige sværhedsgrader, trampoliner, bakkelandskab og motionsredskaber som ribbe, mave-rygtræningsbænk og fodledstræner. Syd for legepladsen holder spejderne til ved siden af børnehaven. Nord for legepladsen, på det gamle Gormsvej Stadion, vil en ny og spændende bolig-bydel vokse frem i de kommende år.

Skov ved Hvedevænget

Området syd for Askovvej blev i 1960´erne kaldt for Karens Mark. Her lå der tre landbrug: Svendsminde, Gejlgård og Taborgård. Skovens træer er en del af det gamle haveanlæg ved Taborgård, hvor områdets boliggrunde er udstykket fra. Flagstangs-soklen findes stadig mellem træerne. Langs stien mod nord til Torps Allé ses de gamle asketræer, som er rester af gårdens allé. Kommunen købte jord fra de tre gårde i 1960'erne, og der blev etableret grønne områder, også kaldet det grønne bælte. Senere blev gaden Hvedevænget anlagt. Det grønne bælte indgår som en spredningskorridor for dyr og planter fra markerne omkring Askov.

Grønvangsskolens legeplads

Ved Grønvangsskolen findes et stort grønt område med bakket terræn, sø og beplantning. Der er mange forskellige boldbaner og en stor legeplads med blandt andet gynger, balancebane og svævebane. Langs stien ses en gruppe kunstneriske betonskamler støbt i samarbejde med eleverne og Sophus Ejler Jepsen. Du er velkommen til at bruge skolernes legepladser uden for institutionernes åbningstid.

Til top