Skip til hoved indholdet

Cykelrute 1: Føvling-Brørup

Tag på en 27 kilometer lang cykelrute omkring Føvling og Brørup. Du kan finde ruten på zoombart kort i VisitVejen Appen under Oplevelser > Digitale guider > Cykelruter - digitale guider. 


Cykelrute 1 Føvling - Brørup. Billedet viser ruten på 27 kilometer, der går gennem Føvling, Brørup, mod Askov og til Folding.

1. Føvling Kirke

Kirken menes opført i perioden 1150-1200 som fjerdingskirke (distriktskirke) for den vestlige del af Malt Herred. Skib, kor og apsis er opført i romansk stil. I våbenhuset står en runesten med latinsk skrift, formentlig sat over kirkens bygmester. Kirken bærer præg af, at der i sognet har været en herregård, Nielsbygård. Der hænger to dekorerede mindetavler over tidligere ejere af gården samt et våbenskjold for Margrethe Ulfstand (1597), der var gift med Peder Juel, bedstefar til søhelten Niels Juel.

2. Senhøj

Gravhøjen Senhøj er beliggende 77 meter over havet med en fantastisk udsigt, og på toppen af højen er der et geodætisk fikspunkt. Højen er knyttet til en større højgruppe på mere end 25 rundhøje fra bondestenalder og bronzealder, som har omkranset Åtte Bjerge. Mange høje er i dag sløjfet, blandt andet en høj, hvor man i 1899 fandt det unikke flintægsværd ”Åttesværdet”, som nu er på Nationalmuseet.

3. Ladelund Efterskole

Niels Pedersen købte i 1879 den lille og forfaldne gård Ladelundgård. Her oprettede han Jyllands første grundtvigske landbrugsskole. I 1887 blev skolen udvidet med landets første mejeriskole. Mejeriskolen blev nedlagt i 1972, og i 1999 lukkede Ladelund Landbrugsskole. Året efter åbnede Ladelund Efterskole i landbrugsskolens gamle bygninger. '

4. Maltbæk Mose

Mindesten for fundet i 1861 af et meget velbevaret lurpar fra bronzealderen, nærmere bestemt fra omkring 1200-800 før Kristi fødsel. Maltlurerne og andre lurfund var med til at inspirere til lurmærket på dansk smør. Maltlurerne kan i dag ses på Nationalmuseet.

5. Malt Kirke

Romansk kvaderstenskirke, som har haft et forgyldt alter, som der er fundet rester af ved en restaurering. Døbefonten fra 1100-tallet er et usædvanligt stenhuggerarbejde. I kraftigt relief ses tre krigere og en kentaur. På kirkegården ses en håndfuld af billedhugger Niels Hansen Jacobsens usædvanlige gravsten – én ligger lige over for indgangen til kirken.

6. Sønderskov Mølle

Her har der i mere end 400 år ligget en vandmølle. Den hed oprindeligt Frisbæk Mølle efter vandløbet Frisbæk, som senere blev omdøbt til Maltbæk. I dag er Maltbæks gamle bugtede vandløb rettet ud og ender i den opstemmede Møllesø. Frem til 1804 tilhørte møllen Sønderskov Hovedgård. Efter salget opførte den nye ejer en helt ny møllebygning med to vandhjul. Sit nuværende udseende fik møllen ved en større renovering omkring 1880. Frem til 1918 blev møllen drevet alene af vandkraft.

7. Sønderskov Hovedgård

Egnsmuseet for Vejen Kommune er indrettet på den gamle herregård Sønderskov Hovedgård. Hovedbygningen er en baroktillempning af en renæssancebygning fra 1620. Indenfor er der en række spændende dekorationer i form af kalkmalerier, oliemalede lærredstapeter og frilagte træbemalinger. Museet har faste udstillinger om blandt andet havehistorie og oldtidsfund fra egnen. Året igennem viser museet skiftende temaudstillinger, og der afholdes særarrangementer som blandt andet “Jul på Sønderskov” og historiefestival.

På Sønderskov står Malt-runestenen, der er fundet ved Kongeåen. Den har en af landets ældste og længste indskrifter. En lille ansigtsmaske og Vikingetidens 16-tegns alfabet ses også på stenen.

8. Folding Kirke

Opført i 1897-98 som erstatning for den middelalderlige kirke. Dele af det gamle inventar blev overflyttet: Altertavlen er fra 1634, prædikestolen fra omtrent samme tid, mens kirkeklokkerne er fra 1512. I 1978 forsynede maleren Sven Havsteen-Mikkelsen den gamle altertavle og prædikestolen med nye malerier. Lige sydvest for kirken ligger en granitsten med en mandlig figur – givetvis Sct. Mikael, Dragedræberen. Stenen menes at have siddet i en dørkarm på den gamle kirke. Renæssancens store herregårdsstol fra den gamle kirke er opsat på Museet på Sønderskov.

9. Åtte Bjerge

Det smukke og fredede naturområde ligger ud til Kongeådalen og er skabt af den forrige istid. Med sine stejle bakker og skrænter er området helt specielt på egnen. Man kan tage en travetur på afmærkede stier, nyde udsigten fra udsigtspunkterne, opleve forskellige naturtyper med særlige dyr og planter samt gøre brug af bålplads med borde og bænke. Fra Flagstangshøjen og Senhøj kan man se til Ribe og Vamdrup – man kan altså nærmest se på tværs af Jylland. Mere end 25 gravhøje har omkranset bakkerne og været et magtcenter i bronzealderen.

Charlotte Thomsen

Skole, Kultur & Fritid

Ring til os

Bemærk

Når du sender Digital Post til os, bliver du bedt om at bruge MitID. På den måde bliver beskeden sendt sikkert, og du kan skrive dine personlige oplysninger, f.eks. dit CPR-nummer.

Denne side er printet den 16-09-2024 19.01

Ophavsretten tilhører Vejen Kommune.

Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.

Vejen Kommune
Rådhuspassagen 3
6600 Vejen

Telefon: +45 79 96 50 00

Links