Skip til hoved indholdet

Vandreture i Gesten

Gå ud på en fem kilometer lang gåtur i Gesten eller en fire kilometer lang gåtur til Langebjerg Plantage. Ruterne starter ved træningspavillonerne, hvor du kan træne styrke, balance og koordination.

Rød rute – Langebjerg Plantage

1. Engdrag på vej til plantagen

På vej mod Langebjerg Plantage følger man stien ind over engdraget og kommer hen over en gangtræbro. I plantagen ligger en skydebane tæt på stien. Det vil være markeret, når der er aktivitet på banen, og man bør respektere skiltning og advarsler.

2. Festplads og mindesten

På turen i Langebjerg kommer man forbi Skovbørnehaven og Festpladsen. Her blev der tidligere afholdt folkemøder, og det var udflugtsmål for Gesten Sogns befolkning. Her står to mindesten: Den største sten er rejst i 1900 til minde om E.M. Dalgas for hans indsats for hedens opdyrkning. Den anden sten er rejst i 1930 til minde om August Petersen, plantagens første formand. Han var læge i Andst og omtales som en ”førende kulturpersonlighed på egnen”.

Ved Langbjergvej nr. 4 lå tidligere Gesten Vandmølle med hammerværk og mølleri. Frem til omkring 1835 lå her Gestens allerførste fabrik – en stampemølle til forarbejdning af vadmel.

Blå rute – Gesten rundt

3. Hovedgaden

Undervejs på Hovedgaden passerer man Torvet med Forsamlingshuset, som siden 1884 har spillet en central rolle for Gestens møder, kulturliv og fester.

På Torvet har brandhanen fået en makker i beton, lavet af Esben Klemann i 2013. Skulpturen er en af flere betonskulpturer, som står rundt i kommunen og går under betegnelsen ’Egnsbeton’.

På den anden side af Torvet ligger Gesten Centralskole, som blev indviet i 1912. På gavlen ses det indmurede skilt fra Øster Gesten Rytterskole fra 1721, som lå på Stilundvej.

4. Tranestien/Troldhedestien

På vej mod øst ad Tranestien, eller Troldhedestien, som den kaldes i folkemunde, passerer man den gamle stationsbygning. Gesten-skiltet hænger der stadig. Stien følger den nedlagte banes spor – med byen til højre og til venstre med udsigt ud over Gesten Kær.

Hvor stien slutter, passerer man et lille hus, som i banens tid var ledvogterhus. Her krydsede toget Stilundvej på vej mod Kolding.

Troldhedebanen var Danmarks længste private togbane – 97 km fra Kolding til Troldhede. Den blev indviet i 1917 og havde stor betydning for egnen indtil 1968. Her blev den nedlagt, og busser overtog transporten. Der var frem til 1951 også en banelinje mellem Gesten og Vejen.

5. Gesten Kirke

Kirken er fra den romanske stilperiode (1100-1250) og bygget af granit-kvadresten. Sideindgangen til kirkegården i stendiget er gravet igennem en gravhøj. Tårnet er fra 2014. Kirkevej var før udskiftningen i 1774 bygade i Vester Gesten - man kan stadig få fornemmelsen af, at gårdene har ligget tæt sammen.

Charlotte Thomsen

Skole, Kultur & Fritid

Ring til os

Bemærk

Når du sender Digital Post til os, bliver du bedt om at bruge MitID. På den måde bliver beskeden sendt sikkert, og du kan skrive dine personlige oplysninger, f.eks. dit CPR-nummer.

Denne side er printet den 16-07-2024 02.16

Ophavsretten tilhører Vejen Kommune.

Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.

Vejen Kommune
Rådhuspassagen 3
6600 Vejen

Telefon: +45 79 96 50 00

Links